Veelgestelde vragen over de fietsverzekering

Hier vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over de fietsverzekering. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden uw vraag binnen één werkdag.

Kan ik mijn fietsverzekering opzeggen?
Of uw fietsverzekering opgezegd kan worden hangt af van enkele factoren. Vaak sluit u een fietsverzekering af voor een bepaalde periode. Dat kan een jaar zijn, maar ook drie of vijf jaar. De kans is ook groot dat de volledige premie voor de fietsverzekering al betaald is. Vel verzekeraars vereisen namelijk dat de premie voorafgaand betaald wordt. Veel verzekeraars hanteren daarnaast de regel dat er bij een opzegging geen restitutie volgt. Het opzeggen van de verzekering heeft daardoor geen nut indien de premie vooraf betaald is.

Uiteraard zijn er wel uitzonderlijke gevallen waarin een fietsverzekering opgezegd mag worden. Dat kan bijvoorbeeld het overlijden van de verzekerde zijn of een diefstal van de fiets terwijl u hiervoor niet verzekerd was.
Hoe sluit ik een fietsverzekering af?
Een fietsverzekering sluit u online of telefonisch af bij een verzekeraar die dit aanbiedt. Een fietsverzekering sluit u nooit voor onbepaalde tijd af. Meestal sluit u deze af voor de periode van 1, 3 of 5 jaar. Dit doet u het snelst online. U hebt dan ook recht op 14 dagen bedenktijd, mocht u ergens anders iets beters vinden.

Let er op dat verzekeraars vaak willen dat u de premie voor de verzekering in één keer betaald. Een fietsverzekering voor een dure fiets en lange looptijd kan daardoor eenmalig een aardig bedrag kosten.
Hoeveel wordt er uitgekeerd na diefstal van mijn fiets?
Hoeveel er wordt uitgekeerd in het geval van diefstal van uw fiets, is afhankelijk van uw verzekering en de omstandigheden waaronder de fiets gestolen is. Allereerst hebt u geen recht op een vergoeding wanneer de fiets niet genoeg beveiligd was of een niet gekeurd slot gebruikte. Het mag dus niet aan u te wijten zijn dat uw fiets gestolen is. Is dat het geval? Dan zal de verzekeraar moeten vergoeden op basis van de afspraken.

De bedragen die verzekeraars bieden bij diefstal van de fiets zijn erg verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden de nieuwprijs of anders aanschafprijs van de fiets tot tenminste een jaar na afsluiten van de verzekering. Andere verzekeraars bieden dit bedrag tot wel 3 jaar na aanschaf. Welke regeling uw verzekeraar hiervoor heeft kunt u navragen bij uw verzekeraar.
Kan ik een tweedehands fiets verzekeren?
Ook een tweedehands fiets kunt u verzekeren. Of dat nodig is zult u zelf moeten beoordelen. Vooral voor duurdere tweedehands (elektrische) fietsen is het zeker de moeite waard om te kijken naar een fietsverzekering. De premies voor deze fietsverzekeringen liggen lager dan die voor een nieuwe fiets. In het geval van diefstal wordt echter ook minder uitgekeerd.
Welke schade wordt vergoedt met een fietsverzekering?
Welke schade vergoedt wordt hangt af van de verzekering die u hebt gekozen. Diefstal wordt bijna altijd standaard vergoedt. Dat is immers de hoofdreden om een fietsverzekering af te sluiten. Schade wordt vaak ook vergoedt wanneer dit niet het gevolg is van een eigen fout handelen. Is de schade het gevolg van een eigen actie? Dan bestaat de kans dat de schade niet vergoedt wordt. Kijk daarvoor naar de dekking op uw polis.
Wat kost een fietsverzekering?
Wat een fietsverzekering u gaat kosten is afhankelijk van een boel verschillende factoren. Allereerst is de aanschafwaarde van de fiets van groot belang. Hoe hoger de aanschafwaarde, hoe duurder de verzekering. Daarnaast is ook het type fiets bepalend voor de hoogte van de premie. Voor een elektrische fiets betaalt u aanzienlijk minder premie dan voor een racefiets of stuntfiets. Dat heeft alles te maken met het verhoogde risico op schade. Verder zijn kleinere factoren als dekking en looptijd van invloed op de premie. Wat een fietsverzekering u gaat kosten berekent u hier.